De Koepel


Bosvijver de Koepel of 't Koepeltje nabij de Knapheideweg bestaat al heel lang. In vroeger tijden werd de vijver o.a. gebruikt om vlas te roten, ook herinneren veel oudere Groesbekers zich nog dat ze er 's winters konden schaatsen. Helaas ging het lange tijd niet goed met De Koepel. De vijver kampte al langere tijd met veel te lage waterstanden, en regelmatig stond de historische vijver zelfs helemaal droog. In 2019 zijn opnieuw herstelmaatregelen genomen. Hopelijk zijn deze effectief.

In oktober 2019 werd begonnen met de aanleg van de nieuwe Koepel. Er werd een nieuwe leemlaag aangebracht die flink werd aangestampt om hem waterdicht te maken. Ook werd een nieuw kunstmatig eiland aangelegd. Eenmalig werd de vijver weer gevuld met water van Vitens. Al snel bleek echter dat het water helaas toch weer zakte, met wel enkele centimeters per dag. Men vermoedde dat de leemlaag toch nog een beetje poreus was en dat die minieme gaatjes vanzelf dicht zouden gaan. Om te voorkomen dat het water teveel zou dalen, werd een pomp geinstalleerd die grondwater oppompte. Langzaam zette de leem zich en werd de daling minder en hoefde de pomp steeds minder aan te slaan en bleef de Koepel mooi vol. Hiermede werd de voortplantingsplaats voor de amfibieƫn weer hersteld.

Een eerdere herstelpoging was mislukt. In 2011 heeft Staatsbosbeheer een leemscherm in de grond geplaatst om het leeglopen van de vijver die door kwel wordt gevoed, tegen te gaan. Helaas heeft dat geen effect gehad. Er is te weinig aanvoer van grondwater en dit lijkt een permanente situatie te zijn. Er werd een nieuw plan gemaakt dat in september 2019 is uitgevoerd. De aangebrachte leemlaag zorgt ervoor dat het opgevangen regenwater niet gemakkelijk kan wegzakken. De Koepel, die zowel van cultuurhistorisch als ecologisch belang (voor vijf soorten amfibieƫn) is, wordt daarmee een regenwatervijver.

Omdat de WMG zeer gehecht is aan de Koepel, hebben wij het project ondersteund met een bijdrage uit onze eigen middelen. Daarnaast is het mede gefinancierd door gemeente en provincie.

In het Groesbeeks Milieujournaal nr. 147-148 (april 2012) staat een uitgebreid artikel over de Koepel en de toen genomen maatregelen.